Meze 4 Morasa polo - Juvelris

Morasa polo er en persisk risrett der "juvelene" er ulike små godbiter som både hever smak og utseende på risretten. Mener trygt å hevde at denne retten tok seg pent ut :)




Retten er inspirert fra New middle eastern food av Greg & Lucy Malouf. I kokeboka bruker de en tilberedningsmåte av risen som heter shirin polow, som er en stekevariant av ris der bunnen i panna får en gyllen hinne av sukker og smør, men dette har jeg aldri prøvd før så jeg valgte ordinær kokt ris. Det fungerte fin-fint.

Uansett; denne retten er verdt å prøve og variasjonsmulighetene til juvelene er vel uendelige. Jeg brukte Moraso polow som en del av andre servering meze, men kommer snart igjen til å servere dette til grillmat. Alt kan gjøres klart på forhånd, og så er det bare å presse det sammen i en bolle og servere. Pyramiden vil nok falle sammen, men det gjør ikke noe.

Må også si at jeg ikke noterte mengdene av "juveler" jeg brukte, men angivelsene bør fungere som et utgangspunkt. Prøv deg frem under blandingen av risen i det siste punktet i fremgangsmåten.

 

3 dl basmatiris
1/2 gram malt safran
40 g smeltet smør
Skallet av 1 appelsin
6 + 1 ss brunt sukker
kjernene av et halvt granateple
1 neve tørkede tranebær
150 g pistasjnøtter
1 neve mandelflak



1. Kok risen etter anvisning. Del i to.

2. Smelt smøret. Rør det inn i den ene delen av risen

3. Løs opp safranen i 2 ss varmt vann. La stå noen minutter. Rør inn i den andre delen av risen.

4. Skjær appelsinskallet i tynne, tynne skiver. Kok opp 2 dl vann med 2 ss sukker. Tilsett appelsinskallet og kok under omrøring i 1minutt. Gjenta tre ganger. Dette fjerner bitterheten i appelsinskallet.

5. Rens og hakk pistasjnøtter. Rens granateple og del kjernene i en og en.

6. Kok opp litt vann med 1 ss sukker. Del tranebærene grovt. Kokes med sukkervann til vannet er borte.

Bland alt sammen  forsiktig rett før servering. Trykk sammen i en bolle, helst med bredere bunn enn topp.

 

Server og vær stolt av resultatet!



Én kommentar

Marit N

30.03.2015 kl.08:57

Knallgodt. Anbefales!

Skriv en ny kommentar

hits