Piggvar på to måter: Koteletter og sprøbakt, smørsaus med grønnsaker, rotstappe og persillepoteter

Jeg koste meg stort med min piggvar i helga! Fantastisk råvare! Markant og god fiskesmak, bein som er enkle å fjerne, fast i fisken er dermed lett å behandle.

Men: Jeg betalte 370 kroner for en fisk på 2,2 kg og det holdt til tre personer og 1/2 liter god fiskekraft. Fisken var også veldig feit, det ytterste på fisken var ikke spiselig.

Så for meg slår den ikke ut mine favorittfisker: Breiflabb og tunfisk.

Jeg legger ut bilder fra parteringen først, deretter følger oppskriftene. Jeg lagde to varianter av tilbehør til retten

Min venn!



Hodet er skjært av og fisken klippet fri for finner



Jeg lagde koteletter av den tykkeste delen, filet for panering av den andre. Skinnet er for tykt til å spises, så skjær dette av på fileten før du panerer


Til første runde på lørdag skar jeg ikke av den ytterste randa du ser nederst i bildet. Dette var alt for fett, så jeg skar det av til søndag. For kotelettene sin del opplevde jeg litt av det samme, men her bør du ikke skjære det av, man får legge det til siden i stedet


Råvarene på lørdag


Rotmos:
2 poteter
3 jordskokk
1 persillerot
1/2 ts trøffelolje
1/2 dl fløte
2 ss smør

Smørsaus med grønnsaker:
1 gulrot
1 vårløk
1 sjalottløk
Persille
50 gram smør
1 1/2 dl matfløte
2/3 dl hvitvin
2 ss sitronsaft
1 ss sukker

Panering:
3 ss griljermel
1 ss hvetemel
Salt og pepper

Salt og pepper etter smak for alle delene
Smør til steking

1. Finhakk sjalottløken og mør denne i en kjele med en liten klump smør. Tilsett sukker, sitron og hvitvin og reduser til løken har trukket til seg hvitvinen

2. Del grønnsakene til sausen i veldig små biter. Forvelles i vann 1 minutt. Tilsett spinaten og rør rundt. Hell av vannet og la grønnsakene vente til resten er klart

Ikke minst gir dette retten et fargerikt tilbehør.


3. Del grønnsakene til rotmosen i biter i så lite vann som mulig. Forkokes i 10 minutter. Kjør bitene med en stavmikser. Reduser krafta til et 1/2 dl og tilsett dette i mosen. Varmes og tilsett smør og fløte sammen med trøffeloljen. Salt og pepper etter smak

Her er bitene på gang øverst til venstre, grønnsakene til sausen ferdige og sjalottløken klar for fløte. Det er mye bein i piggvaren, så ikke glem å lage en god fiskekraft


4. Smelt smør i en stekepanne og stek kotelettene 3 minutter på høy varme. Reduser varmen og legg over lokk. Stek videre 3 minutter på hver side. Når kotelettene er ferdige: Øk varmen og stek den panerte fileten to minutter på hver side i masse smør

5. Samtidig som du steker fisken varmer du fløten sammen med sjalottløken. Rett før servering rører du inn resten av smøret i biter og tilsetter grønnsakene



Servert!


På søndag byttet jeg med stort hell ut rotmosen med rattepoteter, 1 ss tørr persille, salt og pepper og olivenolje, og bakte de i ovnen på 210 grader i 30 minutter. Men da hadde jeg ikke mer spinat  - det bør du ha med!







Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits