Klippfisk med byggryn, hjemmesylta paprika og brekkbønner

Festmat! Norsk, sunt, fargerikt, friskt og deilig.

Merk at byggrynene kan kokes og paprikaen syltes i forveien, jeg gjorde dette klart på morgenen. Da gjenstår bare panering og steking av fisk, koking av brekkbønnene og varming av byggrynene

Klippfisk er saltet og tørket. Det betyr at vekta er mye lavere i ferdigvaren du kjøper enn i selve råvaren - omtrent motsatt av kjøttdeig og slike ufyseligheter tilsatt vann og gud-vet-hva. Husk dette når du vurderer pris :-)  Det er også stor forskjell på hvordan klippfisk skal vannes ut og hvor mye vann den trekker til seg. Spør i fiskedisken eller fiskebutikken. Du trenger 150-200 gram pr porsjon til en god hovedrett. Klippfisk serveres i stykker, ikke i biter som i bacalao.

Som hovedrett til 2 personer i en kombinasjonmeny

250 g Dybvik ekstra vannet ut i 4 dager. Bytt vann to ganger om dagen
2 små røde paprika
1 pakke 150-200 gram brekkbønner
2,5 dl tørre byggryn
4 + 4 + 4 ss olivenolje
4 ss hvitvinseddik
1,5 ss sukker
5 ss hvetemel
5 ss griljermel
5 ss smør
salt og pepper

Saus? Jeg bruker sjelden saus og denne retten står for meg på egne ben. Fisken er så smaksrik og saftig, og tilbehøret gir masse crispy konsistens og smak.

1. Legg fisken i vann og bytt vann i henhold til konsistens og kvalitet

2. Kok opp vann med 2 ss olivenolje i en liten kjele. Tilsett byggrynene, salt og pepper og kok i 40 minutter. Hell av vannet og rør inn 2 ss olivenolje. La stå til senere

3. Del paprikaene i biter på¨ca 1,5 x 1,5 cm. Stek disse i panne i litt olivenolje. Sett til side når de begynner å bli møre. Tilsett (nb ikke ta i oljen først) hvitvinseddiken og 4 ss olivenolje og sett tilbake på panna på full guffe. Rør inn sukkeret. Det er viktig å røre ofte. Stek/sylt til væsken er blitt til trukket opp. Paprikaen blir best hvis du får den litt brent i kantene.

Her er parikaen nesten klar. Det er mye røring og vending og den sterke varmen som er avgjørende for et godt resultat

4. Skjær av endene på brekkbønnene og del de i tre. Kok opp vann i en liten kjele, ha i litt salt og bønnene. Kok i ett minutt og hell av vannet

5. Ha byggrynene i en steke- eller sautepanne sammen med 4 ss olivenolje. Røres rundt på full guffe. Tilsett paprika og brekkbønner. Rør kontinuerlig til maten er klar. Gryna kan godt bli litt stekte.

Husk å salte og pepre

6. Bland hvetemel og griljermel med salt og pepper i en flat tallerken. Tørk av den utvannede klippfisken og vend i melblandinga. Ha smøret i en stekepanne. Så snart smøret nærmer seg brunt legger du i fisken. Når paneringen har trukket til seg smør, ta stykkene opp av panna og tilbake i paneringa. Gjenta dette tre ganger på hver side for tykk og sprø panering. Når de er ferdig panert; skru ned varmen og legg på logg. 5 minutter til og fisken er klar

Byggrynene er klare, fisken klar for panering og smøret passe brunt.


7. Server!

Slik kan byggrynene se ut. Jeg ble veldig fornøyd med denne blandingen
Fisken klar til servering. Sjekk det lekre, hvite kjøttet!!


Ved denne anledningen serverte jeg fisken som en del av et "tapasbrett" med skinke og ost med tilbehør. Da valgte jeg en Pinot grigio.


Én kommentar

dandilion

02.01.2011 kl.13:23

Hmm.... Jeg er ikke spesielt begeistret for fisk, men dette så veldig godt ut :)

Skriv en ny kommentar

hits