Se styggen...

... se styggen, en flat og brun og norsk en!

Noen som kjenner denne krabaten her?

Breiflabb er genialt. Den er virkelig fast i fisken, tåler mye krydder og smak,  er perfekt på grillen og smaker nydelig av (norsk) hav. Et av mine stolteste øyeblikk som hobbykokk skjedde da Mannens daværende 15-åring erklærte breiflabb som favorittmat. (yes!!) Da vet man at man har gjort noe riktig som voksen, ansvarlig person for barn og unges kosthold.

Min beste oppskrift på flabb er hentet fra kokkelandslagets kokebok. Jeg byttet ut grønnsakene til min variant, men resten er fantastisk. Hovedprinsippet i denne oppskrifta er å blande pepper, spisskummen, chilipulver, svart pepper og paprikapulver i litt olje. Dette strykes kontinuerlig på fisken under steking. Du får da en "blackened" flabb, inspirert fra Cajun-kjøkkenet¨


Inspirasjonen! Lurer på hvilken fotograf de bruker...

Men jeg ville prøve noe nytt og fant inspirasjon på Ingvilds matblogg: http://ingvildsmatblogg.blogspot.com/2010/09/breiflabb-i-soya-med-karamelliserte.html
Var litt skeptisk til å bruke kecap manis på en såpass eksklusvi råvare, men angret ikke ett sekund

Jeg endret litt fra Ingvilds variant og havnet på følgende rett og ingrediensliste:

Breiflabb med rynkede poteter, ovnsbakte grønnsaker og sprø syltede vårløk

Denne retten er noe komplisert. Spesielt viktig å tenke på at du skal bruke steikeovnen til 3 ting som krever ulik varme. Begynn med potetene, deretter grønnsakene og tilslutt fisken

2 personer som hovedrett etter forrett

500 g breiflabb, helst halen
6-8 veldig små poteter, jeg brukte cherie-varianten
1 ts flaksalt
2 røde paprika
1 liten aubergine
1/2 hvitløk
Nøytral olje

2 dl kecap manis
3/4 dl kecap anis
1 bit ingefær, ca 3 x 8 cm

2 sjalottløk
2 ss smør
4 ss hvitvinseddik
1/2 ts sukker
Kvernet pepper

Hovedingrediensene - flabben har godt av å komme ut av sitt gode skinn


Det ferdige resultatet

 

Syltet sjalottløk:
Smelt smøret i en liten kjele og skjær løken i ca 2 mm tykke ringer. Stek løken forsiktig. Tilsett edikk og sukker. Rør av og til og ha over litt kvernet pepper. Kok væsken inn i løken. Når all væsken er tatt opp av løken legges ringene på bakepapir og sprøs opp på 200 grader i stekeovn. De skal ikke bli brente, bare litt sprø.

 
Ingrediensene for syltet sjalottløk


Syltet sjalottløk kan brukes som tilbehør til veldig mye forskjellig. Inneholder både edikk og sukker, men totalt sett havner vi på syrlig, ikke søtt, tilbehør her. Disse er klare for ovnen



Rynkede poteter

Ha potetene med skall i en ildfast form. Ha over olivenolje og flaksalt. Har du ikke flaksalt kan du helt klart bruke kvernet havsalt. Bak i ovn på 225 grader til de er myke å klemme på, anslår 25-30 minutter men dette er veldig avhengig av potetenes størrelse. Ta formen ut av ovnen og legg over  aluminiumsfolie. Legg et håndkle rundt for å holde på varmen

Jeg lot de stå i tre kvarter under håndkledet. De trenger minst 15 minutter

Grønnsakene:
Del paprikaen og auberginen i grove biter. Del hvitløken, men la feddene beholde skallet. Bryt hvert fedd ved å slå på de med en morter eller lignende. Ha over olivenolje og legg i en ildfast form eller liten stekepanne. Stekes på 225 grader i 20 minutter.

Klare for ovnen!


Sausen:

Rør sammen kecapene og finriv ingefæren. Bland alt

Dette rivjernet fra Microplane er veldig godt til ingefær og spesielt parmesan. Sett det på ønskelista til jul hvis du ikke har det allerede



Fisken:

Rens fisken og ta vekk så mye som mulig av hinna som ligger rundt fisken. Sett panna på full guffe og ha i 2 ss nøytral olje. Stekes deretter på 4 i panna. Ha over sausen kontinuerlig. Kecap manis inneholder sukker (manis betyr søtt, sødme osv på indonesisk) så bruk en stekespade og få dette opp på fisken. Snu mange ganger. Etter 5-10 minutter har fisken fått en svart overflate som på bildet under. Legg fisken over i en ildfast form. Etterstekes i ovn i 20 minutter på 150 grader.

Her er det viktig å time grønnsaker og fisk! Grønnsakene kan stå i ovnen mens fisken steker, men fisken skal ikke ha 225 grader


Her ser du sukkerdannelsen i panna



Fisk klar for ovn


Ferdig flabb


Servering:

Del fisken i to biter og server!
Server restene av sausen i små kopper o.l hvis du har. Jeg bruker her soyasausboller fra et sushi-sett jeg har. 

Har du lest helt hit ned fortjener du å se resultatet en gang til ! 


 

 

Én kommentar

Marit

21.11.2010 kl.12:33

NAM! Breiflabb er kjempegodt men selv har jeg bare spist det på restaurant, ikke lagd det selv. Spørs om jeg ikke skal prøve det selv en gang, takk for at du delte oppskriften.

SV:Skoene på kaken er laget av marsipan, men jeg vil heller anbefale å benytte noe som heter blomsterpasta dersom du skal lage sko selv. Blomsterpasta kan du lage selv (google oppskrift), eller kjøpe ferdig på nett av f.eks. merket Ballina:)

Skriv en ny kommentar

hits