Se styggen...

... se styggen, en flat og brun og norsk en!

Noen som kjenner denne krabaten her?

.

Breiflabb er genialt. Den er virkelig fast i fisken, tler myekrydder og smak, er perfekt pgrillen og smaker nydelig av (norsk) hav. Et av mine stolteste yeblikk som hobbykokk skjedde da Mannens davrende 15-ring erklrte breiflabb som favorittmat. (yes!!) Da vet man at man har gjort noe riktig som voksen, ansvarlig person for barn og unges kosthold.

Min beste oppskrift p flabb er hentet fra kokkelandslagets kokebok. Jeg byttet ut grnnsakene til min variant, men resten er fantastisk. Hovedprinsippet i denne oppskrifta er blande pepper, spisskummen, chilipulver, svart pepper og paprikapulver i litt olje. Dette strykes kontinuerlig p fisken under steking. Du fr da en "blackened" flabb, inspirert fra Cajun-kjkkenet


Inspirasjonen! Lurer p hvilken fotograf de bruker...

Men jeg ville prve noe nytt og fant inspirasjon p Ingvilds matblogg: http://ingvildsmatblogg.blogspot.com/2010/09/breiflabb-i-soya-med-karamelliserte.html
Var litt skeptisk til bruke kecap manis p en spass eksklusvi rvare, men angret ikke ett sekund

Jeg endret litt fra Ingvilds variant og havnet p flgende rett ogingrediensliste:

Breiflabb med rynkede poteter, ovnsbakte grnnsaker og spr syltede vrlk

Denne retten er noe komplisert. Spesielt viktig tenke p at du skal bruke steikeovnen til 3 ting som krever ulik varme. Begynn med potetene, deretter grnnsakene og tilslutt fisken

2 personer som hovedrett etter forrett

500 g breiflabb, helst halen
6-8 veldig sm poteter, jeg brukte cherie-varianten
1 ts flaksalt
2 rde paprika
1 liten aubergine
1/2 hvitlk
Nytral olje

2 dl kecap manis
3/4dl kecap anis
1 bit ingefr, ca 3 x 8 cm

2 sjalottlk
2 ss smr
4ss hvitvinseddik
1/2 ts sukker
Kvernet pepper

Hovedingrediensene - flabben har godt av komme ut av sitt gode skinn


Det ferdige resultatet

Syltet sjalottlk:
Smelt smret i en liten kjele og skjr lken i ca2 mm tykke ringer. Stek lken forsiktig.Tilsett edikk og sukker. Rr av og til og ha over litt kvernetpepper.Kok vsken inn i lken. Nr all vsken er tatt opp av lken legges ringene p bakepapir og sprs opp p 200 grader i stekeovn. De skal ikke bli brente, bare litt spr.


Ingrediensene for syltet sjalottlk


Syltet sjalottlk kan brukes som tilbehr til veldig mye forskjellig. Inneholder bde edikk og sukker, men totalt sett havner vi p syrlig, ikke stt, tilbehr her. Disse er klare for ovnen



Rynkede poteter

Ha potetene med skall i en ildfast form. Ha over olivenolje og flaksalt. Har du ikke flaksalt kan du helt klart bruke kvernet havsalt. Bak i ovn p 225 grader til de er myke klemme p, anslr 25-30 minutter men dette er veldig avhengig av potetenes strrelse. Ta formen ut av ovnen og legg over aluminiumsfolie. Legg et hndkle rundt for holde p varmen

Jeg lot de st i tre kvarter under hndkledet. De trenger minst 15 minutter

Grnnsakene:
Del paprikaen og auberginen i grove biter. Del hvitlken, men la feddene beholde skallet. Bryt hvert fedd ved sl p de med en morter eller lignende. Ha over olivenolje og legg i en ildfast form eller liten stekepanne. Stekes p 225 grader i 20 minutter.

Klare for ovnen!


Sausen:

Rr sammen kecapene og finriv ingefren. Bland alt

Dette rivjernet fra Microplane er veldig godt til ingefr og spesielt parmesan. Sett det p nskelista til jul hvis du ikke har det allerede



Fisken:

Rens fisken og ta vekk s mye som mulig av hinna som ligger rundt fisken. Sett panna p full guffe og ha i2 ss nytral olje. Stekesderetter p 4i panna. Ha over sausen kontinuerlig. Kecap manisinneholder sukker (manis betyr stt, sdme osv p indonesisk)s bruk en stekespade og f dette opp p fisken. Snu mange ganger. Etter 5-10 minutter har fisken ftt en svart overflate som p bildet under. Legg fisken over i en ildfast form. Etterstekes i ovn i 20 minutter p 150 grader.

Her er det viktig time grnnsaker og fisk! Grnnsakene kan st i ovnen mens fisken steker, men fisken skal ikke ha 225 grader


Her ser du sukkerdannelsen i panna



Fisk klar for ovn


Ferdig flabb


Servering:

Del fisken i to biter og server!
Server restene av sausen i sm kopper o.l hvis du har. Jeg bruker hersoyasausbollerfra et sushi-sett jeg har.

Har du lest helthitned fortjener du se resultatet en gang til !


n kommentar

Marit

21.11.2010 kl.12:33

NAM! Breiflabb er kjempegodt men selv har jeg bare spist det p restaurant, ikke lagd det selv. Sprs om jeg ikke skal prve det selv en gang, takk for at du delte oppskriften.

SV:Skoene p kaken er laget av marsipan, men jeg vil heller anbefale benytte noe som heter blomsterpasta dersom du skal lage sko selv. Blomsterpasta kan du lage selv (google oppskrift), eller kjpe ferdig p nett av f.eks. merket Ballina:)

Skriv en ny kommentar

hits