Lettsaltet torsk med potet-, sellerirot- og dillstappe

Poteter, gulerøtter og torsk! En fantastisk kombinasjoner som kulminerer i februar servert med rogn.

Men det er ikke nødvendig å vente til vinteren. Her kommer en ny variasjon over temaet.

Hovedpoenget med retten er sjalottløk stekt/kokt inn med smør og mye sitron som deretter blandes inn i stappa. Og mye dill. Det gir en syrlig stappe som står fint til fisken

 Retten inneholder som vanlig mye grønnsaker, så det blir overhodet ingen billig rett. Til en person:

  • 300 g torsk 50,-
  • 1 pakke dill 20,-
  • 1/2 sellerirot 10,-
  • 1/2 pakke sukkererter 11,-
  • 2 gulrøtter
  • 2 poteter, gjerne pimpernel
  • 1/2 dl melk
  • 1/2 dl matfløte
  • 1 stor sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 1/2 sitron
  • Salt og pepper
    Totalt ca 115 kr pr person



Det er heller ingen spesielt rask rett - du trenger faktisk fire kjeler og jeg brukte nesten 40 minutter eskl. vasking i etterkant. Men jeg bommet litt med timingen på kokingen av fisken - dette kan sikkert trimmes. Men uansett er resultatet vel verdt innsatsen. Stappa ble veldig bra

 1. Del poteter og sellerirot i grove biter. Kokes møre ca 15 minutter. Ta vare på litt av kokevannet. Når grønnsaker og poteter er klare moses bitene med et passende redskap. Tilsett melk og fløte, salt og pepper.

Jeg pleier ikke å skrelle potetene før jeg koker dem, ikke en gang til stappe. Jeg moser heller ikke poteter og grønnsaker helt fint. Det gir stappa et mer rustikt preg, mer smak og bedre konsistens til hverdagsmaten

2. Mens potetene koker: Finhakk sjalottløken. Smelt smøret i en kjele. Pass på at smøret ikke blir for varmt. Stek sjalottløken i smøret - pass på at det ikke brennes. Når løken er mør tilsettes saften av en halv sitron. Kok sitronen og smøret inn i sjalottløken.

3. Tilsett stappa i kjelen med sjalottløken. Rør godt. Hakk dillen og bland denne inn like før servering

4. Rens og del gulrøttene i fire på langs. Skjæres i små biter. Del sukkerertene. Kok gulrøttene i 2 minutter. Tilsett sukkerertene og kok videre i 1 minutt. Rør inn litt salt evt en liten kladd smør.

5. Trekk fisken i ca 7 minutter avhengig av tykkelse.

6. Rens fisken og server!

 

2 kommentarer

sweets2share

09.11.2010 kl.00:50

det er så godt, men synd at fersk fisk er så dyr.. jeg fikk en frossen torskesida av naboen sist uke han hadde fisket selv, og den skal bli kremet fiskesuppe til helgen :)

slowfoodfastfood

09.11.2010 kl.08:34

sweets2share: Så herlig! Fantastisk å ha tilgang til råvaren direkte fra første ledd. Det blir sikkert en veldig god middag

Skriv en ny kommentar

hits